Make-up, Beauty and fashion.
Like it, Love it, Want it, Get it!

14 apr. 2011

StinkdoosHi ladies,
We hebben er allemaal een en geen één is hetzelfde.
Ik heb het over onze vagina. Haha, ja de vagina. Niet echt een onderwerp om te plaatsen op een beautyblog, maar ik wil het er toch over hebben. Ik ben geen arts, wel een verpleegkundige, die erg veel waarde en tijd hecht aan lichamelijk hygiëne en dan vooral tussen de benen. Funky geurtjes daar beneden zijn een #nogo.
Dus wat ik hier allemaal ga vertellen, zal heus niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd zijn, of dat een ieder mee eens zal zijn.
Maar een ding is zeker, je moet je vagina goed verzorgen. Daar ben jij toch ook mee eens?

Nou ik ben op dit onderwerp gekomen, om verschillende redenen.
Een paar weken terug zag ik een tweet van een dame die een probleem had. Ze had zoals ze dat zelf noemde last van een stinkdoos. Je kon het ruiken als je ernaast stond, en haar vriend vond het ook, als ik mij niet vergis. Ze snapte niet hoe dat kwam en vroeg in feite of er meerdere dames waren die er last van hadden.

Ik ben zoals jullie al weten verpleegkundige van beroep. Hygiëne is zoals ik vertelde hoog in het vaandel bij mij. Dit geef ik in mijn werk ook door aan de patiënten waar ik voor zorg. Vaak genoeg heb ik dames, jonge meisjes, volwassen meiden, en oudere vrouwen verzorgt, die echt en dan meen ik echt niet fris roken, zodra je de dekens open trok. In feite soms als je de kamer opkomt, kan je de geur al ruiken. En people ik overdrijf niet. Ik heb dan wel een sterk ontwikkelde reukorgaan, maar een ieder kan het ruiken.
Soms als je bij het wassen moet helpen, dan zie je natuurlijk hoe de persoon zich wast. De een wast zich daadwerkelijk tussen de benen, hand erdoorheen, water erdoor sproeien en fris. De ander daarentegen, wast er alleen overheen, dus alleen van de bovenkant, zoals dat in de mooie termen heet; de venusheuvel.
Binnenin, tussen de grote en kleine schaamlipjes wordt er niet gewassen.

Deze reden is misschien een heel vieze en wil ik feitelijk niet met jullie delen, maar het is wel een main reason waarom ik uiteindelijk toch heb besloten dit te schrijven. Een paar jaar geleden vertelde een kennis dat ze na een week geleden seks gehad te hebben, nog steeds sperma uit haar vagina rook. En af en toe kwam er nog wat.
Okay, ik wist even niet wat ik hoorde, maar alla, ik deed me best om me gezicht normaal te zetten en te vragen hoe dat kwam. Ze vertelde dat ze zich wel waste, maar dat het nog steeds rook en het stonk.
Ja meiden, sperma is lichaamsvocht, dus gaat ook stinken, zeker als het in een warm, donker, vochtig plekje zit als je vagina en je het daar ook laat zitten. Lekker de kans geven om te gaan broeien en te stinken, alsof je een rotte vis tussen je benen houd!

Okay, hopelijk heb je niet overgegeven toen je dit las, maar ik ga nu naar het stukje waar ik het over wil hebben. De hygiëne, en schoonmaak van je Vagina.
Meiden, we hebben allen Biologie gehad op school dus we weten hoe de vagina eruit ziet. Ervan uit gaan dat je persoonlijke hygiëne mee krijgt van thuis, heb ik immers al achterwege gelaten. Want ik weet uit ervaring dat dit niet zo is.
Een ding wil ik vooropstellen, een gezonde vagina heeft ALTIJD een geurtje. Een BESCHEIDEN geurtje.
De vagina heeft een natuurlijke flora, deze bevat verschillende micro-organismen. En deze micro-organismen (de lactobacillen) zorgen voor de zuurgraad (Ph) in de vagina en zorgen ervoor dat de zuurgraad in de vagina in balans is en blijft. De lactobacillen helpen de vagina zich te beschermen tegen infecties en bacteriën. Dus een vagina heeft een eigen flora die zuurgraad op peil houd.
De vaginale flora kan verstoord raken door verschillende oorzaken.
  • veelvuldig wassen met allerlei zeepjes (of het nou gewone zeep is of van die speciale zoals Lactacyd of dergelijk) of te warm water
  • seks, de flora van de penis (gewassen of niet), sperma heeft een andere zuurgraad en andere micro-organismen. En het condoom bevat ook allerlei glijmiddel enz. Tijdens de seks, of je het nou met veilig of niet doet, krijg je micro-organismen binnen, die de flora daar "opschrikken" en (tijdelijk) verwarren.
  • vermoeidheid
  • stress, maakt een verandering in de hormoonhuishouding en dus ook (mogelijk) effect op de vaginale flora
  • hormonale spiegelingen, denk aan je maandelijkse menstruatie periode, of medicatie gebruik wat invloed heeft op de hormonen, denk bv aan bepaalde antibiotica.
  • verminderde weerstand, als er micro-organismen het lichaam binnen komen, denk hier bv aan een griep of dergelijk, kan dit ook direct of indirect invloed hebben op de vaginale flora
Elke vagina heeft een eigen unieke geur. Als je, je lichaam goed kent, merk je bij jezelf ook wanneer er een verandering plaats vind in je geur. Als je dat nog niet weet, wil ik je aanraden om maar heel snel je eigen lichaam te gaan leren kennen! Want als je niet weet of er wat veranderd of niet, dan kan je ook geen acties ondernemen, dus ga maar snel aan de slag!
Afijn dus zodra die unieke vaginale geur veranderd, betekend dat, dat er een verandering is gekomen in de zuurgraad. En dan kom je weer terug bij de boven genoemde mogelijke oorzaken. Als je PH-waarde in de zuurgraad veranderd dan kunnen pijn en een branderig gevoel het gevolg zijn. Ga voor jezelf na wat de oorzaak kan zijn, zodat je er wat aan kan doen. Want pijn en of een branderig gevoel tussen je benen, wens je niemand toe, nietwaar? Maar er zijn natuurlijk ergere situaties als je geen acties onderneemt.
Erger is dat als de zuurgraad volledig ontregeld raakt, waardoor bepaalde bacteriën gaan woekeren (dat betekend dat ze in een rap tempo vermenigvuldigen), wat heel nare complicaties/gevolgen met zich meebrengt!
Een voorbeeld hiervan is de Bacteriële vaginose, hierbij gaat dus een bepaalde bacterie (v/h Gardnerellatype) woekeren en zorgt voor een stijging van het aantal bacteriën (die er horen maar dus niet in die grote getale!) met het verschrikkelijke nadeel dat je vagina enorm kan gaan stinken. Een echte rotte vis lucht is dat, en ik heb het in me vak geroken, en het is niet bepaald fris. Meestal merkt de vrouw niets hiervan, behalve dan dat wanneer je begint te stinken, maar dan is het al gebeurd. Het gaat hier niet om een infectie en bacteriële vaginose is op zich niet echt problematisch, maar wat onschuldig. De vreselijke geur is enkel het nadeel, wat erg vervelend kan zijn. 
Seks maakt dit alleen maar erger. En overdreven veel aandacht op de hygiëne zal de flora juist nog meer verstoren, waardoor de kans op vaginale infecties vergroot word.
Dat was dus een stukje wetenschap, mijn idee is in eerste instantie ook meteen van weg met het vieze geurtje. Maar let wel dames, overmatig wassen maakt de situatie alleen maar erger. Ik ga niet teveel in details, want dit is geen artikel over voorlichting en dergelijk. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over, omdat de zuurgraad weer in balans komt. Als je echt last krijgt, raad ik je aan om toch de dokter een bezoekje te brengen, zodat je geholpen kan worden.
Voor meer informatie en foto's van Bacteriële vaginose check Google
Ik kan jullie een persoonlijke ervaring vertellen met heet water. Op Curaçao is het niet gewoon om heet water uit de kraan te krijgen, zoals we hier gewend zijn. Dus toen ik hier net woonde en ging douchen heb ik dus enorm heet water daar gekregen. En ja, ik heb een week ongeveer met een soort uitgedroogde gebrande en pijnlijke kipfilet rond gelopen. Tot ik uiteindelijk de moed heb verzameld en naar de dokter ben gegaan. Die moest werkelijk zijn best doen om zijn gezicht serieus te houden en schreef mij toen een zalfje voor. Ik heb me nog nooit zo geschaamd en heb ook nooit meer zo iets stoms gedaan.
Hoogstwaarschijnlijk had het meisje dat vond dat ze een stinkdoos had Bacteriële vaginose. En is ze er in principe heel snel vanaf, als ze haar huisarts raadpleegt. Dus als je dit nu leest en denkt dat je dit ook hebt, check deze site, voor meer informatie. 
Ik ben zelf ook niet pro zeep gebruiken voor je vagina, ook niet al die zogenaamde vaginale PH neutrale troep. Voor af en toe is het fijn om te gebruiken, bv in je menstruatie periode. Maar meiden ook daarmee moet je voorzichtig zijn en het niet dagelijks gebruiken, omdat je lichaam zelf ervoor zorgt dat het schoon is. En je vagina zal nooit naar roosjes ruiken! Het zo toch wel vreemd zijn als dat zo zou zijn, roosjes hebben ook geen sexappeal. Die unieke en gezonde "kutlucht" (sorry als het nasty overkomt, maar ik moest het zetten :D) hoort bij je vagina. De feromonen maken dat de man tijdens de seks zo wild wordt. (hopelijk) Niet voor niets hoor je mensen soms zeggen, er hangt een pure sekslucht rond. Rihanna, zingt het ook in haar nieuwe liedje S&M. Dus laten we niet te hysterisch doen over een geurtje, als het maar niet afwijkt van de geur die jijzelf gewend bent te ruiken uit je vagina.
In de wetenschap zegt men dat geur, niets te maken heeft met hygiëne, maar met de balans in je flora.
Ik zeg daarentegen, dat het gedeeltelijk klopt. Maar je vagina niet goed wassen of je maandverband/tampon geregeld te wisselen, valt wel onder een slechte hygiëne. And don't even think on blaming it on the flora!!!
Naast geur, komt er ook afscheiding uit de vagina, ook hier geldt weer dat je, je vagina moet kennen om erachter te komen of je afscheiding veranderd van kleur, geur, hoeveelheid en consistentie.
Afscheiding of vloed is ook bij elk meisje anders. Girls, alsjeblieft, draag dagelijks schoon ondergoed. En nee je kunt je ondergoed niet omdraaien of achterstevoren dragen. That's just disguisting!
Je moet naar mijn mening als je onder de douche staat met je hand door je schaamlippen gaan en daar wassen, of als je preuts bent of jezelf niet durft aan te raken, gebruik dan een washandje en haal die afscheiding weg. Leg de clitoris bloot zodat de afscheiding die in de huidplooien komt ook weggehaald kan worden. Spoel de buitenkant nog na met stromend lauw kraanwater.
En vergeet niet je washandje geregeld te verschonen, want ook daar gaan de bacteriën verder met broeien!
Je hebt naast speciale zeep ook van die intieme douches. Die worden door menig medici/huisartsen afgeraden. Je verstoort de natuurlijke balans zegt men. En onder geen voorwaarde water direct in de vagina te sproeien.
Je kunt daar mee eens zijn of juist helemaal niet. Je kunt het er mee eens zijn of oneens, het blijft een discussie punt. Als je, je schoner voelt daardoor en verder nergens last van hebt, be my guest. Maar als je een moeilijke zuurgraad hebt, ga dat vooral niet doen. Of doe het alleen tijdens je menstruatie periode. Mocht je tijdens de seks sperma in je vagina gehad hebben, wordt het ook afgeraden om je uit te spoelen met water. Men vindt dat het lichaam zich zelf reinigt. En sperma is niet zuur maar basisch, en dat zorgt voor een tijdelijke verstoring in de vaginale flora. Dit zorgt ervoor dat enkele uren na de seks er een wat meer sterker geurtje wordt verspreid uit de vagina. En laten we eerlijk zijn meiden, sperma ruikt niet lekker, op zichzelf niet en laat staan vermengt met je eigen sappen. Maar de geur die uit de vagina komt na de seks wordt niet veroorzaakt door de geur van noch de vaginale sappen en noch het sperma, maar juist door de micro kiemen erin. De zuurgraad in de vagina is hierdoor even uit balans. En dit maakt dat de microkiemen zich kunnen vermenigvuldigen. Maar bij een GEZONDE vagina komt dan weer de prachtige vaginale flora in balans en stoot deze kiemen dan vanzelf af. Maar laten we nou eerlijk zeggen, voor de meiden/vrouwen die het sperma in hun vagina krijgen, je wilt toch niet dagen met een druippoes rondlopen. Waarbij er druppelsgewijs sperma resten naar buiten komen? Dus spoelen die handel zeg ik dan. En dan met LAUW water, zonder zeep. Je hoeft de vaginale flora niet nog meer te irriteren. Dit geld in mijn optiek ook voor de dames die het met condoom doen, alleen heb je dan geen druippoes. :D
Dus ik denk dat bij die kennis die na een week nog een riekende geur uit haar vagina had, dat zij niet een volledig gezonde vagina had. Anders weet ik het ook niet.  
Naast de vaginale zeepjes, gels, en deo-sprays, vind ik de inleg kruisjes ook echt slecht (alleen bij dagelijks gebruik!)
Je moet je vagina goed laten ventileren, vermijd te strakke en synthetisch ondergoed, als je het toch aandoet, trek deze dan uit zodra je thuis komt. Doe lekker loszittend ondergoed aan zodat je vagina kan "luchten".
Inleg kruisjes zorgen ervoor dat de ingang tot de vagina "hermetisch" is afgesloten van de buitenlucht, waardoor het niet kan luchten. Alle afscheiding komt op je inlegkruisje terecht en het is daar lekker knus voor allerlei micro-organismen/bacteriën om te gaan broeien en woekeren. Want die houden van een vochtige, donkere, warme plek.
Doe af en toe geen inlegkruisje aan, je loopt toch ook niet de hele dag rond met een verband op je neus en mond, want je moet ademen, je vagina dus ook!
Droog je goed af nadat je de vagina gewassen hebt. Doe dit voorzichtig, want je huid daar is erg teer. 
Ik vind persoonlijk dat zodra je het door je broek heen gaat ruiken, of dat je langs iemand loopt in de metro, of erger! Als ze naast je ploffen dat die kutdamp (sorry alweer voor het iewat lelijke woord) je bedwelmd. Nou meid dan is er wat mis met je zuurgraad! 
Ga voor jezelf na hoe jij met je vagina omgaat en of je haar wel goed verzorgt. Te is nooit goed, te weinig geeft een stinkdoos, maar te veel ook!
Nogmaals, je vagina heeft altijd een geurtje, daar hoef je, je als vrouw niet voor te schamen. Zie het als een lokgeurtje voor de man. Want ook zijn geslachtsdeel heeft een geurtje en ook daar hoort een subtiel geurtje aan te zitten.
Nou dit is een lang artikel geworden. Zoals ik al zei, niet alles hier is wetenschappelijk onderbouwd, maar het grootste gedeelte wel. Mijn eigen mening is persoonlijk en daar heeft een ieder recht op.
Wees netjes op jezelf en ga goed om met je vagina, je hebt er immers maar een van en daar moet je het voor de rest van je leven mee doen!
xoxo, V.
PS: please like dit berichtje, knopje staat helemaal onder bij de comments, zo kunnen nog meer meiden dit bericht lezen! En kunnen nog meer meiden geholpen worden!! 
Help mee! 

Bronnen die geraadpleegd zijn: Google, Google, Google

1 reacties:

Unknown zei

Heey,
Ik vind het goed dat je het hierover durft te hebben op een blog dat er vrijwel niks mee te maken heeft. Veel mensen zullen er ook wat aan hebben. Maar, en ik hoop dat je het niet verkeerd opvat, let alsjeblieft op spelling- en grammatica fouten. Je typt vaak me als het mijn of m'n moet zijn bijvoorbeeld. Me is spreektaal en het staat niet netjes. Ook schrijf je in het Nederlands niet sex, maar seks. En ook moet 'geld' met nog een t erachter. Ik snap het best als je niet goed bent in Nederlands, maar je kan wel iemand raadplegen om te helpen. Desnoods mij. Veel mensen zal het niet zo opvallen, maar ik ben goed in Nederlands dus mij valt het wel op. Zie dit alsjeblieft niet als belediging, ik wil je alleen maar helpen. Alz je wilt, kun je me mailen op roos.vs@live.nl, dan zal ik je helpen. Mij is op school alles heel makkelijk uitgelegd. Daarvoor begreep ik het ook niet en deed ik maar wat. Maar nu begrijp ik het wel en ik wil ne echt graag helpen. Ik check elke dag mijn mail, ik hoop wat van je horen!
xx Roos

Blogarchief

 
Make-up and More. Template by Exotic Mommie Illustration by DaPino